Tai Chi Chuan  dat onder de verzamelnaam Kung Fu (Koreaans: Kwon Bup) valt, is een Chinese -innerlijke- vechtkunst & gezondheidsmethode gebaseerd op de filosofie van Yin & Yang. Als vechtkunst legt het de nadruk op ontspanning, sensitiviteit, harmonie en meegeven met een tegenstander.  De in Yun Moo Kwan beoefende Tai Chi Chuan is de Yang 'familie'-stijl, die met name in Noord-China werd beoefend en van daar uit buurland Korea bereikte.

Uitwerking

Na verloop van tijd ervaart de beoefenaar door de rustige harmonieuze bewegingen in innerlijke -meditatieve- rust, een alerte ontspanning. Men leert de Chi (Qi) te voelen en via de meridianen door het hele lichaam te sturen. Tai Chi Chuan is zeer geschikt voor ouderen. Foto Kwan Jang Klynstra:Tai Chi waaier-set, Beijing.

Tai Chi (non-combat) of Tai Chi Chuan (combat)?

In de westerse wereld worden vaak aangepaste varianten van Tai Chi Chuan gedoceerd, onder de noemer van 'Tai Chi', terwijl het losse Chi Kung-oefeningen betreffen. Yunmookwan school 'Um Yang' doceert authentieke Tai Chi Chuan-sets zoals die men ook in China beoefent, inclusief de fajing/vechtapplicaties.  Filmpjes (link).